Vezi categoriile

Cum să pregătiți mașina de tuns iarbă înainte de sezon?

Dacă ați neglijat să vă pregătiți corect mașina de tuns iarbă în toamnă, acum este cel mai bun moment să o pregătiți pentru sezonul care urmează. Cel mai ușor este să încredințați mașina de tuns iarbă unui centru autorizat pentru o inspecție înainte de sezon, dar dacă sunteți suficient de priceput, vă puteți ocupa de majoritatea sarcinilor singur.


1.  Curățați bine mașina
Este mai bine să curățați corect mașina de tuns iarba toamna înainte de depozitare. Acest lucru împiedică umiditatea să rămână prinsă în murdărie, ceea ce poate provoca coroziune. Dacă nu ați făcut-o, acum este momentul. Îndepărtați reziduurile de iarbă, murdăria și praful, acordați atenție părții din jurul lamei, tunelul de evacuare este important, iarba se poate lipi de reziduurile uscate și tunelul se poate înfunda. Curățați bine coșul, în special orificiile de ventilație prin care curge aerul din coș. Dacă coșul este murdar și ventilația este blocată, aerul nu poate scăpa bine din coș, mașina de tuns iarba adună prost iar coșul nu ajunge la capacitatea sa totală.

2.  Verificați șuruburile
Verificați strângerea conexiunilor cu șuruburi. Strângeți șuruburile permise, lubrifiați cu vaselină,roțile și alte îmbinări mobile. Verificați cablurile de control pentru a vedea dacă sunt intacte, le puteți lubrifia cu un lubrifiant adecvat și strângeți șuruburile de tensionare de pe cabluri, corespunzător pentru a preveni alunecarea ambreiajului de deplasare.

3. Verificați filtrul de aer
Este recomandabil să schimbați filtrul cel puțin o dată pe sezon. Frecvența înlocuirii depinde de utilizarea mașinii de tuns iarbă, dar și de vremea dominantă a sezonului. De exemplu, dacă vremea este în cea mai mare parte uscată și există un praf crescut în timpul cositului, filtrului îi trebuie acordată mai multă atenție. Printr-un filtru înfundat nu trece suficient aer, motorul pierde apoi putere, depune mai mult efort și se uzează mai repede.

4. Adaugă ulei
Verificați dacă este suficient ulei în motor, adăugați-l sau schimbați-l. Se recomandă schimbarea uleiului cel puțin o dată pe sezon, sau după timpul de funcționare al mașinii recomandat de producător. Verificați nivelul uleiului înainte de fiecare utilizare a mașinii de tuns iarba. Lipsa uleiului sau neglijarea înlocuirii acestuia poate cauza deteriorarea totală a motorului.

5. Verificați bujia
Dacă bujia este neagră, plină de carbon, acest lucru poate indica un motor prost reglat. Ajustările sunt cel mai bine lăsate profesioniștilor, cu excepția cazului în care știți cu adevărat ce faceți, nu încercați niciodată să reglați un motor pe cont propriu. Dacă bujia este doar puțin înfundată, curățați-o sau înlocuiți-o complet.

6. Schimbați combustibilul
Daca ati lasat combustibilul in masina de tuns, este foarte probabil ca acesta să fi atras apa, la cele moderne apar adesea probleme cu tasarea materialului biologic care se adauga in combustibil. Este indicat să înlocuiți combustibilul vechi cu nou, astfel vă puteți economisi o mulțime de griji asociate cu pornirea proastă sau înfundarea sistemului de alimentare.

7. Verificați cuțitul
Dacă cuțitul este tocit, are marginea îndoită, ascuțiți-l sau înlocuiți-l cu unul nou. Nu subestimați niciodată starea lamei de tuns iarbă. Doar o lamă bine ascuțită și bine echilibrată poate tăia bine iarba. Dacă lama este tocită, motorul este supraîncărcat, tăierea este neuniformă, lama rupe gazonul mai degrabă decât să-l taie, iar gazonul are de suferit ca urmare. Puterea motorului abia este suficientă pentru a antrena lama tocită, mașina de tuns iarba nu este capabilă să strângă bine iarba. Cuțitul trebuie să fie perfect echilibrat. O lamă dezechilibrată provoacă vibrații care încarcă excesiv rulmenții, motorul și întreaga structură a cositoarei. Acest lucru scurtează semnificativ durata de viață a mașinii. Este indicat să ascuțiți cuțitul la un centru autorizat, unde aveți garanția că va fi verificat și echilibrat în timpul ascuțirii.

 

Înapoi la pagina anterioară